ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ!!!

imageΜονοπώλιο θεματικό είναι σχεδόν τους τελευταίους μήνες συχνά πυκνά το θέμα του μεταναστευτικού. Χιλιάδες οι πρόσφυγες από Συρία και όχι μόνο καταφθάνουν καθημερινώς στην Ελλάδα με κάθε πιθανό θαλάσσιο μέσο. Είναι όντως προμαχώνας τζιχαντιστών όλος αυτός ο μεταναστευτικός κύκλος? Ή πολύ απλά η Ελλάδα είναι το θύμα-χώρα υποδοχής η οποία πρέπει να παίζει το ρόλο του κομπάρσου στις επιταγές της Ευρώπης και της Αμερικής?
Αρχικά ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει,πέρα από τους νεκρούς που έχει αφήσει πίσω του, χιλιάδες μετανάστες στο να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να προσπαθήσουν να βρούνε μια έξοδο διαφυγής προς την Ευρώπη. Οι πρώτες χώρες που λαμβάνουν την πλειοψηφία των μεταναστών είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.Η Τουρκία όμως δεν κρατάει κανέναν στα εδάφη της σχεδόν και έτσι προωθεί όλους τους μετανάστες στην Ελλάδα με στόχο να βγάλουν όλοι εδώ χαρτιά εισόδου. Πολλοί από αυτούς είναι πλούσιοι και μορφωμένοι και έχουν ως στόχο να φύγουν για Γερμανία,Γαλλία ή και Αγγλία. Οι υπόλοιποι από αυτούς όμως είναι αμόρφωτοι, άρρωστοι και τραυματισμένοι.Υπάρχουν κάποιες εθελοντικές δράσεις που προσφέρουν βοήθεια,αλλά αυτό δεν είναι λύση.Δεν είναι λύση ουσίας που λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι λύση να συγκεντρώνονται όλοι οι μετανάστες σε ένα-δύο νησιά και όλα καλά όλα ωραία στην υπόλοιπη Ελλάδα.Αυτά τα νησιά υποφέρουν και θα υποφέρουν ακόμα για καιρό. Ή επίσης δεν γίνεται να συσσωρεύεις έναν αντίστοιχο αριθμό μεταναστών στα χερσαία σύνορά σου ως χώρα.Τα σύνορα είναι σαν μπάλα.Όσο πιο πολύ τα φουσκώνεις τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει το μεγάλο ξέσπασμα και να μπούνε μέσα όλοι έτσι απλά. Ούτε η frontex θα μας σώζει τότε ούτε κανείς.Όλα θα έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται και θα συνεχίσει προκειμένου να δέχεται κυριολεκτικά όλη τη μεταναστευτική δύναμη και από εκεί τζιχαντιστές και μη να φεύγουν για κάθε πιθανό σημείο της Ευρώπης. Είναι μεγάλο πολιτικό αντάλλαγμα το μεταναστευτικά.Πληρώνουμε πολλά σε αυτό το θέμα για λάθη του παρελθόντος.
Από την άλλη πλευρά όμως έχεις μια Ευρώπη η οποία κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της προκειμένου να ολισθαίνει την κατάσταση στα βράχια. Είναι παντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί το οτιδήποτε.Υπάρχει τρομερή έλλειψη πολιτικής πάνω στο θέμα και κοιτάζει μόνο πως θα μετατοπίζει τις ευθύνες από κράτος σε κράτος. Δεν παρέχει ούτε οικονομική,ούτε και υλική βοήθεια στις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και δεν μιλάω για χώρες όπως η Αγγλία που περνάνε τα σύνορα της 30 μετανάστες το μήνα και νομίζουν πως έχουν γίνει αυτομάτως οι ύψιστοι ανθρωπιστές του πλανήτη τη στιγμή που μόνο σε μια σάπια βάρκα στο Αιγαίο περνούν τα παράλια 40 και 50 με τους μισούς από αυτούς να σκοτώνονται, ενώ δυστυχώς μεγάλο ποσοστό θανάτων υπάρχει στα μόνα πλάσματα που δεν φταίνε.Τα παιδιά. Η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια σε όλα αυτά και ασχολείται επιφανειακά μόνο στέλνοντας εκπροσώπους της, στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, ενώ χάνει την ουσία που είναι η αποδόμηση των τοπικών αυτών κοινωνιών.Ευρώπη δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.Ευρώπη είναι και η Μυτιλήνη και η Σάμος. Φαίνεται πως όλοι το ξεχνάνε αυτό.Από τα τραπέζια το πρόβλημα δεν λύνεται. Αν δε ζήσει κανείς σε αυτές τις κοινωνίες δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα.Αν η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί υποδομές για φιλοξενία μεταναστών και αν δεν κατανέμει ισομερώς τον όγκο των μεταναστών στην Ευρώπη τότε μόνο κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες θα δημιουργεί.
Παντού γύρω μας η τρομοκρατία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και στρατεύματα κυκλοφορούν ανάμεσα στους πολίτες. Μοιάζει φυσιολογικό αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες? Έτσι θέλουν την Ευρώπη τους ? Έτσι μόνο η διάλυση υπάρχει και η κρατική εσωστρέφεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αδύναμη η Ευρώπη για ακόμα μια φορά και εμείς πιο αδύναμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Η Ευρώπη έχει αλλάξει μια για πάντα,τα τείχη έχουν κλείσει και ο καθένας κοίτα να σώσει τον εαυτό του.
«Έθνος ανάδελφον » κατά τον Σαρτζετάκη η Ελλάδα και σε στιγμές όπως αυτές μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η δύση της Ευρώπης έφτασε και τα όποια μορφώματα «μεγάλωσαν» μέσα της εκείνη τα άφησε να πάρουν δύναμη.Το θέμα όμως είναι πως δεν έχει πλέον τη δύναμη να τα συγκρατήσει. Καλή δύναμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου