ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

PANDORA:ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤ-ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ!!!...Ρομπότ-διασώστης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!!!

Ένα ρομπότ διάσωσης και ένα καινοτόμο σύστημα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παρουσίασε η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. 

Το ρομπότ διάσωσης δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Roboting Agent), 17 προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και με αυτό κατέκτησαν την 9η θέση - ανάμεσα σε 18 άλλες ομάδες - σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Κίνα. 

Πρόκειται για μία μικροσκοπική κατασκευή, μόλις 60 εκατοστών, ωστόσο πολυδύναμη, αφού διαθέτει 19 αισθητήρες, εντοπισμού θυμάτων, που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, 13 κινητήρες και ειδικό σύστημα κίνησης για ανώμαλο έδαφος. 

Σε ειδικό βραχίονα είναι τοποθετημένοι οι αισθητήρες αναγνώρισης ήχων, θερμοκρασίας σώματος, χρώμα δέρματος, εκπνοής (αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα), κίνησης κ.α. δίνοντας δυνατότητα στο ρομποτάκι να εντοπίζει το θύμα φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμών). Εξάλλου, διαθέτει σύστημα αυτόματης πλοήγησης και μπορεί να χαρτογραφεί τον χώρο όπου κινείται, με σκάνερ λέιζερ, ώστε να ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για την ακριβή θέση του θύματος. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, αναπληρωτή καθηγητή, Λουκά Πέτρου, το ρομπότ λειτουργεί με μπαταρία αυτοδυναμίας 40 λεπτών, ωστόσο το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί προκειμένου το ρομπότ να δεχθεί βελτιώσεις

Ευρυζωνικός Μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας

Ο πρώτος ελληνικός ευρυζωνικός μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας δημιουργήθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραδιοεπικοινωνίας, Γιάννη Σάχαλο, τα μέχρι στιγμής συστήματα μετρήσεων προέρχονται από το εξωτερικό με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος τους. Ο πρώτος ελληνικός μετρητής, εκτός από το υποπολλαπλάσιο κόστος του (τουλάχιστον κατά πέντε φορές), έχει τη δυνατότητα μετρήσεων σε όλες τις περιοχές του φάσματος (από πολύ χαμηλές συχνότητες έως και ακτινοβολίες από κινητά τηλέφωνα 4ης γενιάς), ενώ διαθέτει υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά ακριβείας, εγκαθίσταται εύκολα, διαθέτει αυτονομία λειτουργίας και δυνατότητα καταγραφής σε 24ωρη βάση, μέσω μνήμης. 

Ο ελληνικός μετρητής πρόκειται να τοποθετηθεί σε 30 θέσεις δημόσιων κτιρίων ανά την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ένα δίκτυο πανελλαδικής μέτρησης της ακτινοβολίας, στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 130 μετρητές. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ατομικού φορητού μετρητή, κυρίως για εργαζόμενους σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Πηγή:http://www.ert.gr   

Διεθνής διάκριση για το ρομπότ PANDORA του ΑΠΘ
Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RobocupRescue 2013.

Τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RobocupRescue 2013, στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων (Best of class in autonomy), κατέκτησε η ομάδα Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με τον ομώνυμο «ρομποτικό διασώστη» της.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 24 έως 30 Ιουνίου 2013, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Στόχος του RobocupRescue, που μετρά περισσότερους από 500 συνέδρους από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή, όπως π.χ. από σεισμό και να ανιχνεύουν θύματα.
Στο διαγωνισμό επιλέχθηκαν 20 ομάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίες και διαγωνίστηκαν για 4 ημέρες σε διάφορες πίστες υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα Pandora ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα Hector του Πανεπιστημίου του Darmstadt.
Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) συστάθηκε το 2005. Σήμερα απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.: τον Καθηγητή Βασίλη Πετρίδη, την Καθηγήτρια Ζωή Δουλγέρη, τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, το Λέκτορα Χαράλαμπο Δημούλα καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.
Στον διαγωνισμό RoboCupRescue η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τρεις φορές (2008 – 2009 – 2011) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας κάθε φορά την τεχνογνωσία και την προσέγγιση της ομάδας.
ΠΗΓΗ: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο   

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου