ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ενας πύραυλος made in Greece!!!


Η ομάδα «Προμηθέας» αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο «Πυρφόρος» είναι το ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που αναπτύχθηκε από την ομάδα στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος του ΕΜΠ. Η ομάδα συστάθηκε το 2009 και έκτοτε έχει συμμετάσχει με επιτυχία τα τρία τελευταία χρόνια στο διεθνούς φήμης Ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης καυσίμου Shell Eco-Marathon στο Lausitz της Γερμανίας.
Η φετινή συμμετοχή στέφθηκε με επιτυχία καθώς o «Πυρφόρος» κατάφερε να διανύσει 360 km με μια kwh που ισοδυναμεί με 3492 km με ένα ισοδύναμο λίτρο καυσίμου! Η επίδοση αυτή χάρισε στους φοιτητές του ΕΜΠ την 7η θέση στην κατηγορία (Plug-in Prototype) στον εν λόγω διαγωνισμό καθώς και το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου! Πρώτευσε το τεχνικό πανεπιστήμιο του Γκρατς με 842, 5 χλμ. με μια kWh. Ήταν τέτοιο το επίτευγμα, μέρα με την ημέρα, που αρκετοί ξένοι φοιτητές απόρησαν με τη διαρκή βελτίωση της επίδοσης (την πρώτη μέρα 3.065 χλμ., τη δεύτερη 3.385 χλμ. και την τρίτη 3.492 χλμ.).
Η τεχνογνωσία και οι τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν έχουν αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου στο εργαστήριο ηλεκτρικών μηχανών του ΕΜΠ, ενώ σημαντικό ρόλο στη φετινή προσπάθεια έπαιξε και η εμπειρία των προηγουμένων δύο ετών σε ένα βελτιωμένο τρίτροχο όχημα τροφοδοτούμενο από μπαταρίες υψηλής απόδοσης. Καταλήγοντας, στο φετινό διαγωνισμό πήραν μέρος 187 ομάδες με περίπου 2.500 φοιτητές.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε επίσης το Πολυτεχνείο Κρήτης (4η φορά) με το όχημα ΕR11, με ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου όπως και το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω, με το όχημα Ίρις που έχει κινητήρα βενζίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου