ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κάθε φλιτζάνι καφέ επηρεάζει...την ακοή!!!

Αν ακούτε πράγματα που δεν υπάρχουν, ελέγξτε πόσο καφέ πίνετε. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως πέντε φλιτζάνια την ημέρα αρκούν για ν’ αρχίσουν...
τα αυτιά μας να μας παίζουν παιχνίδια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 92 εθελοντές, οι οποίοι εκτέθηκαν σε συνθήκες μέτριου ή έντονου στρες και κλήθηκαν να ακούσουν έναν μονότονο, ασαφή ήχο (αποκαλείται λευκός ήχος - white noise).

«Τους είπαμε επίσης ότι σκόρπια στον ήχο μπορεί να έπαιζαν και αποσπάσματα από το τραγούδι White Christmas του Μπινγκ Κρόσμπι – και αν τα ακούσουν να πατήσουν ένα κουμπί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιμον Κράου, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη.

Τα αποσπάσματα αυτά δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά όσοι εθελοντές ήταν πολύ στρεσαρισμένοι και είχαν καταναλώσει άφθονη καφεΐνη, τα «άκουσαν» μια χαρά!

Οι ερευνητές λένε πως η καφεΐνη «είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ψυχοτρόπος ουσία» και τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως «ο συνδυασμός της με το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει ένα άτομο κάποιο ψυχωσικό σύμπτωμα», όπως το να ακούει κάτι που δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις πέντε φλιτζάνια καφέ αρκούσαν για να «ακούσουν» οι στρεσαρισμένοι εθελοντές τους το τραγούδι.
Ηθικό δίδαγμα; «Προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης», συνιστά ο δρ Κράου. «Και όχι μόνο από τον καφέ, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ροφήματα. Η καφεΐνη είναι διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ασκήσει παραισθησιογόνο δράση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences».

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου